Forside


Formål


Indhold


Styring og økonomi


Indlæg og Dialog


Links


Arbejdsgruppe og rådgivningspanel


Kontakt
 
2.4.6

Desmond Tutu

Desmond Tutu om Tilgivelse og Forsoning

Jeg vil gerne byde Mandela Center Danmark velkommen på vores side, med følgende tekst af ærkebiskop Desmond Tutu. Jeg har det fra bladet Impuls nr 2 juni 2005, som jeg har lånt af min nabo.

K.M.

Desmond Tutu siger:

Tilgivelse og forsoning handler ikke om at foregive, at tingene forholder sig anderledes, end de gør. Det handler ikke om at vende det blinde øje til uretten. Den sande forsoning åbenbarer det frygtelige, misbruget, smerten, sandheden. Den er et risikobetonet projekt, men i sidste ende er den risikoen værd, fordi det at forholde sig til sandheden, bidrager til heling. Overfladisk forsoning kan ikke føre til ægte heling.
Når gerningsmanden har indset og erkendt sin brøde, kan man håbe han vil angre, vise sin sorg og bede om tilgivelse. Hertil kræves en ikke ringe ydmyghed. Når folk tilgiver, er det ikke meningen at glemme. Tværtimod er det vigtigt at huske, så man ikke lader det samme gentage sig. Tilgivelse betyder ikke accept af det skete.

Tilgivelse betyder at tage det skete alvorligt og ikke forklejne dets betydning – at fjerne den brod, der har sat sig fast i erindringen og truer med at forgifte hele vort liv. Tilgivelse er at forsøge at forstå gerningsmændene, prøve at sætte sig i deres sted og forstå, hvilke kræfter der har gjort dem til det, de var. Tilgivelse er ikke at være sentimental. Nyere forskning har vist, at tilgivelse er godt for helbredet.
Tilgivelse vil sige at give afkald på sin ret til at betale gerningsmanden tilbage med samme mønt, men det er et afkald, der faktisk har en befriende virkning på offeret. Tankevækkende er følgende dialog mellem gamle soldaterkammerater: ”Har du tilgivet dem, der holdt dig som krigsfange” Den anden svarer: ”Dem kan jeg aldrig tilgive.” hvortil hans kammerat bemærker: ”Så er du jo sådan set stadig deres fange.”

Bedste hilsner Karsten

 

Se også:
http://www.tutu.org/


 
   

 

 

 

www.tilgivelse.dk - Copyright © Karsten Mathiasen 2005