Karsten Mathiasen
september 1, 2024

Her op til FN´s fredsdag 21 september er det aktuelt at lave arrangementer med fredsfortællinger!

I Faxe sker der rigtig meget.

Vores lokale farverige keramik kunstner Lise Vestergård – kendt som Keramik Lise – arrangerer en fredsfrestival i hendes atelier og i et lille cirkustelt i haven. Strandvejen 118 i Faxe Ladeplads. 13.-15. September. Det starter fredag 13. September, hvor der om aftenen er koncert med Kristian Bach, som har skrevet “Vi må ha indre fred i verden”, som oplæg til  en samtale om fred. Find Keramik Lise på facebook og se mere der.

Vi fire fortællere i Kalkcirklen har fået et sponsorat til at fortælle historier på skolerne i relation til fred i Stevns og Faxe i uge 39 og 39. Vi synes, at det er vigtigt at give børn og unge et håb om at fred er muligt.. Og at det kræver en indsats. Der er stor interesse for det på skolerne og det kommer helt sikkert til at styrke vores samarbejde med skolerne fremover

Vores fortællinger spænder over det helt personlige, at få fred med sig selv og sine nærmeste. Det kan være egne eller andres helt personlige historier. Og det kan være eksempler på fredsskabelse i større konflikter. Desuden tager vi norrøne myter og legender fra såkaldt primitive folk op.

Kalkcirklen er som fortællergruppe meget forskellige. Vi består af Lasse Lundstrøm, Bodil Rahbek Jensen, Erik Jensby og Karsten Mathiasen.  Vi er med i en interessegrppe  for fredsfortællinger i FIDA (Foreningen for Fortællere i Danmark) Gruppen ønsker at gøre FN´s fredsdag 21. September til en FREDSFORTÆLLEDAG. Den idé bakker FIDA op om. Interessegruppen opfordrer alle fortællere, der har lyst til det, til at lave arrangementer med fortælling med temaet “fred”. Det er vores håb, at fredsfortælledagen med tiden også igen kan blive et internationalt event. Se mere i artiklen om n Storytelling Peace One Day.

I en tid hvor krigstrommerne til stadighed lyder, er fortællinger, der fremmer mellem-menneskelig forståelse mere tiltrængt end nogen sinde. Det kan godt være vi ikke kan skabe den endelige verdensfred med vores historier, men det at vi fortæller disse historier giver os et håb om en mere fredelig verden, og vi møder i al fald en masse søde mennesker ved at vi gøre det.

Der er et indlysende stort behov i verden for at anskueliggøre og inspirere til fredelig konfliktløsning, både på det personlige plan, i skoler og på arbejdspladser bl.a. for at imødegå mobning og på verdensplan. Det står i FN charter at fred skal skabes med fredelige midler og er der noget mere fredeligt end at fortælle en historie?  Den vietnamesiske munk Thich Nhat Hanh har sagt: ”Fred er ikke endemålet, det drejer sig om at vi går hvert skridt vi går med fred” (Skab ægte fred, Borgen 2005)

Vi er mange fortællere der i årevis har haft fokus på vejen mod fred, og Vigga Bro har formuleret sloganet ”Lad os fortælle de historier, som stikker deres små kæppe i hævnens og hadets hjul!”

Tilgivelse.dk redigeres af Karsten Mathiasen

Jeg er født i 1952 og er livet igennem blevet rørt af historier om tilgivelse. Derfor var det naturligt at tage emnet op i historiefortællingens univers. Ellers fortæller jeg også gerne gavtyvehistorier og alt muligt. Mit hovederhverv er, at jeg er teltudlejer og klovn og direktør i Cirkus Bella Donna

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}